Bariton

Vincent Spoeltman (1984) studeerde zang bij Carolyn Watkinson aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Zijn Master volgde hij bij Andrew Schroeder aan de vermaarde Dutch National Opera Academy. In het seizoen 2011-2012 was hij actief bij Opera Studio Nederland. Verder volgde hij lessen en masterclasses bij Meinard Kraak, Roberta Alexander, Dorris Soffel, Dennis O’neill, Raymond Modesti, Patricia MacMahon en Ira Siff.

Vincent is actief als concert- en operazanger. Als concertzanger is hij breed georiënteerd. Zijn oratorium repertoire reikt van Bach en Handel tot Britten en Stravinsky. Hij was als bariton te horen op de grote Nederlandse concertpodia. Zo zong hij in het Koninklijk Concertgebouw, Dr. Anton Philipszaal, De Doelen, Beurs van Berlage, Musis Sacrum, en De Vereeniging. Vincent werkte onder meer samen met het Residentieorkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Ensemble Ludwig. Hij zong onder dirigenten als Gijs Leenaars, Antony Hermus, Wiecher Mandemaker, Richard Egarr, Antonio Méndez, Arjan Tien, Lucas vis en Philip Pickett.

Op het operapodium zong Vincent de rol van Plutone in Monteverdi’s ‘Orfeo’ in het concertgebouw van Antwerpen en Brugge. Don Alfonso in ‘Cosi fan tutte’ van Mozart in samenwerking met het Residentieorkest o.l.v. Antony Hermus. De regie werd verzorgd door Lotte de Beer. Figaro in Mozarts ‘Le Nozze di Figaro’ onder muzikale leiding van Richard Egarr in een regie van Alexander Oliver. Enrico in ‘Anna Bolena’ van Donizetti op het Bredewegfestival in Amsterdam. Don Inigo in ‘l’Heure Espagnol’ van Ravel op het Peter de Grote festival in Groningen. Hij maakte zijn debuut in de grote zaal van concertgebouw De Doelen als Papageno in een Nederlands talige bewerking van ‘Die Zauberflőte’. Vincent is ook te horen in moderne composities. Zo zong hij de rol van Kapitein Kat in de opera ‘Sjoerd’ van Slava Kumanikin. Ook zong hij Betto in Puccini’s ‘Gianni Schicchi’ in een concert van de Nationale Reisopera.

Als liedzanger verleende Vincent regelmatig medewerking aan lied/kamermuziekavonden in Nederland en Duitsland. Zo werkte Vincent mee aan een cd-opname met liederen van W. Rihm en F. Delius op tekst van Nietzsche. De cd werd gepresenteerd tijdens concerten in de Pulchi Studio in Den Haag en de Geertekerk in Utrecht. Een ander hoogtepunt waren de ‘Songs and Dances of Death’ van Mussorgsky met het Nijmeegs Studentenorkest o.l.v. Karel Deseure.

Naast zijn carrière als solist zingt Vincent  in professionele koren en ensembles. Zo zingt hij regelmatig in het koor van De Nationale Opera en bij het Laurenscollegium te Rotterdam.

Biografie NL.pdf