Biografie

Vincent SpoeltmanVincent Spoeltman (1984) studeerde zang bij Carolyn Watkinson aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). In het seizoen 2011-2012 was hij actief bij Opera Studio Nederland. Verder volgde hij lessen en masterclasses bij Meinard Kraak, Roberta Alexander, Dorris Soffel, Dennis O’neill, Raymond Modesti, Patricia MacMahon en Ira Siff. Momenteel studeert Vincent bij Andrew Schroeder aan de vermaarde Dutch National Opera Academy.

Vincent is voornamelijk actief als concert- en operazanger. Als concertzanger is hij breed georiënteerd. Zijn  oratorium repertoire reikt van Bach en Handel tot Britten en Stravinsky. Hij was als bas-bariton te horen op de grote Nederlandse concertpodia. Zo zong hij in het Koninklijk Concertgebouw, Dr. Anton Philipszaal, De Doelen, Beurs van Berlage, Musis Sacrum, en De Vereeniging. Vincent werkte onder meer samen met het Residentieorkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Ensemble Ludwig. Hij zong onder dirigenten als Gijs Leenaars, Antony Hermus, Wiecher Mandemaker, Richard Egarr, Antonio Méndez, Arjan Tien, Lucas vis en Philip Pickett.

Op het operapodium zong Vincent in de zomer van 2010 in een productie van Muziektheater Transparant de rol van Plutone in Monteverdi’s Orfeo in het concertgebouw van Antwerpen en Brugge. In december 2011 en juni 2012 vertolkte hij de rollen van Benoit en Alcindoro in Puccini’s ‘La Boheme’ in een productie van Opera Studio Nederland en in de zomer van 2012 zong hij Don Inigo in ‘l’Heure Espagnol’ van Ravel op het Peter de Grote festival in Groningen. In mei 2012 maakte hij zijn debuut in de grote zaal van concertgebouw De Doelen als Papageno in een Nederlands talige bewerking van Die Zauberflőte. Vincent is ook te horen in moderne composities. Zo zong hij in november 2012 de rol van Kapitein Kat in de opera ‘Sjoerd’ (juni 2011) van Slava Kumanikin. Afgelopen zomer vertolkte hij de rol van Figaro in Mozarts ‘Le Nozze di Figaro’ onder muzikale leiding van Richard Egarr in een regie van Alexander Oliver. In januari j.l. was Vincent te horen als Don Alfonso in Cosi fan tutte van Mozart in samenwerking met het Residentieorkest o.l.v. Antony Hermus. De regie werd verzorgd door Lotte de Beer. In februari j.l. zong hij Betto in Puccini’s Gianni Schicchi in een concert van de Nationale Reisopera. Eind april was Vincent te horen als koning Enrico in Anna Bolena van Donizetti op het Bredewegfestival in Amsterdam.

Vincent Spoeltman
Als liedzanger verleende Vincent regelmatig medewerking aan lied/kamermuziekavonden in Nederland en Duitsland met onder andere liederen van Brahms, Schuman, Vaughan Williams en Borodin. Zo zong hij februari 2011 tijdens een concert in het Kunsthaus im Hessepark (Weener) liederen van Borodin en Brahms. In juni 2011 werkte Vincent mee aan een cd-opname met liederen van W. Rihm en F. Delius op tekst van Nietzsche. De cd werd gepresenteerd tijdens concerten in de Pulchi Studio in Den Haag en de Geertekerk in Utrecht. In juni 2013 zong Vincent de ‘Songs and Dances of Death’ van Mussorgsky met het Nijmeegs Studentenorkest o.l.v. Karel Deseure. In oktober 2013 zong hij op uitnodiging van de Nationale Reisopera een recital in Concordia in Enschede.

Biografie NL.pdf